“Konutta hiper arz dönemine girebiliriz”

Konut arzının ve fiyatların nereye gideceği konusu gündemden düşmezken markalı konutların global satış ve pazarlama organizasyonlarını yöneten Mars Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, konut sektörünün 2023’te hiper arz dönemine girebileceği uyarısında bulundu.

Gayrimenkul sektöründe tarihinin en yüksek konut ve kira fiyatlarının görüldüğü şu dönemde herkes konut fiyatlarının ve kiraların ne olacağını merak ediyor. Dengesi bozulan piyasada ihtiyaç sahiplerinin konut sahibi olması neredeyse imkansız bir hale gelmişken devletin 81 ilde konut kampanyası ile sorunun çözülmesi hedefleniyor. Ancak bu projeler bir an evvel başlasa bile en az iki yılda tamamlanabilecek. Bu dönemde ne olacağı ise hala kafaları meşgul ediyor. Markalı konutların global satış ve pazarlama organizasyonlarını yöneten Mars’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, sektörün 2022 performansını değerlendirdi, 2023 beklentileri hakkında bilgi verdi. 

Yüksek seyreden enflasyon, artan parasal maliyetler, arz ve talep arasında yaşanan dengesizlik nedeniyle zor bir 2022 geçiren Türkiye gayrimenkul sektörünün, 2023’te de sıkıntılar yaşamaya devam edebileceğini belirten Bucak, konut fiyatlarında istikrarlı bir görünüm oluşsa da aşağı yönlü bir fiyatlama davranışı beklemediklerini de ifade etti. Türkiye’de konutta ortalama birim metrekare fiyatının 15 bin TL seviyelerini aştığını söyleyen Hakan Bucak, yabancı yatırımcıların İstanbul’da yoğun ilgi gösterdikleri bölgeler özelinde yaptıkları çalışma hakkında da bilgi verdi. Bucak’ın verdiği bilgiye göre, yabancılar yüzde 38 ile en çok Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece hattından konut alıyor. 

Türkiye gayrimenkul sektörünü zorlayan başlıkları; “yüksek seyreden enflasyon, artan parasal maliyetler, arz ve talep arasında yaşanan dengesizlik” olarak sıralayan Hakan Bucak, “Bütün bu sıkıntılar, 2022 yılında konutta fiyat istikrarının sağlanmasını zorlaştırdı. IMF tarafından hazırlanan rapora göre; 2023 yılında küresel ekonomide beklenen büyüme yüzde 2,9. Önümüzdeki sene de; yüksek seyreden enflasyon, artan parasal maliyetler, enerji başta olmak üzere hammadde teminindeki sorunlar ve Rusya – Ukrayna savaşı küresel ekonomiye etki eden önemli başlıklar olmaya devam edecek. Ülke olarak bizim özgün sorunlarımızı da bu tabloya ekleyince 2023 yılında gayrimenkul sektörünün genel görünümünde ciddi bir değişim beklemiyoruz. Bununla birlikte fiyatlama davranışında 2022’deki gibi ciddi bir yükseliş yaşanmasa da aşağı yönlü bir düzeltme beklenmemesi gerektiğini de düşünüyoruz” dedi.

Yukarı