Konut Satış Rakamları 2017’de 101 Milyar TL’yi Buldu

Türkiye Veri İşleme Merkezi (Tuvimer) gayrimenkul sektöründeki nitelikli veri eksikliğini giderebilmek amacıyla geliştirdiği Tapusor programı “Yatırım Nereye” projesi kapsamında elde edilen dataları kullanarak ‘2017 Yılı Konut Sektörü Kiralama ve Satın Alma İşlemleri” araştırma raporunu yayınladı.

İstanbul’da, 39 ilçe baz alınarak hazırlanan araştırmada konut sektöründe gerçekleşen alım-satım ve kiralama işlemlerine dair sonuçları TUVİMER Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Ömer Türkoğlu değerlendirdi. Türkoğlu; 2017 yılı itibariyle 101 milyar 745 milyon 210 bin TL değerinde ve yaklaşık 26 milyon 100 bin m² büyüklüğünde konut satışının gerçekleştiği sonucuna ulaştıklarını belirterek; “İşbu satış ve satın alma işlemlerinden alınan danışmanlık bedelinin aracılı/aracısız tüm işlemler için ortalama yüzde 1,8 oranında olduğu tahminlenmekte ve bu bedelin aynı yıl için yaklaşık 1 milyar 831 milyon 413 bin 750 TL olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır” dedi.

http://haber.tuvimer.com/omer-turkoglu-kanal-istanbul-karari-tum-bolgeyi-etkileyecektir/

“Konut Elden Çıkarmada Sorun Yaşandı”

Buna rağmen örnek olarak ele alınan Esenyurt ilçesinde 2017 yılı sıfır konut satışının 21 bin 848, ikinci el konut satışının ise 17 bin 828 olmasına dikkat çeken Türkoğlu, “Bu durumda üretim -ki bu üretimin oldukça önemli bir kısmı konut olarak tespit edilmiş bulunmakta- ile gerçekleşen satış arasında %40’lara dayanan çok ciddi bir farktan bahsetmeyi mümkün. Esenyurt ilçesi her ne kadar konut satışı alanında rekortmen olarak görünse bile az önce bahsettiğimiz üreticinin üretimini elden çıkarabilmesi konusu ciddi bir sorun olma riski taşımaktadır.” diye konuştu.

Düşük metrekare değerine sahip bu ilçede böylesi bir durum yaşanırken orta üst ve üst segment konutların bulunduğu bölgelerde durumun daha ciddi boyutlara ulaştığını belirten Türkoğlu, “Piyasa bu kapsamda dengelenme hareketlerini bir süredir devam ettirmektedir. Arz ve talepte fiyat dengesinin oluşması ile bu işlem açıklarının da kapanacağını ümidediyoruz.”

Türkoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “2017 yılı içerisinde gerçekleşen konut satışlarında ilk 10 ilçede 13 milyon m² konut satışı hesaplamaktayız. Bu 10 ilçede 2016 yılında verilen inşaat ruhsatlarının alanının ise 19.297.024 olduğunu dşünecek olursa durumun genelliğine, hatta daha kötü olduğuna da dikkat çekmiş oluruz. En çok konut satışı gerçekleşen 10 ilçede sıfır konutların sayısı 62.615 iken ikinci el konut satışlarının sayısı ise 57.362’dir.”

“İyimser bir yaklaşımla üretimin yüzde 25’nin konut dışı olduğunu düşünecek olsak bile kalan üretimin yıllık satış karşılama oranı %50 seviyesinde. Kabaca ciddi sayıda üretim gerçekleştirilen ilk 10 ilçemize ürettiğimizin yarısını sattık. Kısa süreli bir durum olması olası olan bu tespitin takibini devam ettireceğiz. Oranların piyasa lehine değişmesini ümidediyoruz.”

 

Yukarı