Konut Değer Artışı Beklentileri Düşürdü!

Konut fiyatlarının artması nedeniyle vatandaşlar satılık ve kiralık evlerden beklentilerini düşürdü. Kiralık konutlarda artık depreme dayanıklılık, merkezi konumda olması değil sadece fiyatının ucuzluğuna bakılıyor.

Konut fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 100’e yakın artış gösterdi. Vatandaşlar artık konut satın almakta zorlanırken kiralık konut fiyatlarının artmasıyla kirada oturmak da güçleşti. 

Vatandaşların konut kiralamada ilk önceliği depreme dayanıklı, işe ve okula yakın, ulaşımı kolay, merkezi bir yerde olması ve evin büyüklüğü gibi kriterlerdi. Konut fiyatlarının artması nedeniyle artık bu kriterler göz önünde bulundurulamıyor ve ucuz bulunan ilk ev kiralanıyor.

Tapusor.com olarak hazırladığımız ‘Gayrimenkul Sektörü Piyasa Analizi 2022 1. Çeyrek’ raporumuza göre İstanbul’da ortalama kiralık konut metrekare fiyatları 40 TL’yi aştı. İlk çeyrekte kiralık daire metrekare birim fiyatı 10 TL’den 14 TL’ye çıkan Konya yüzde 40 değer artışıyla ilk sırada yer alırken İstanbul, Nevşehir ve Yalova yüzde 33 artışla ikinciliği paylaştı. Bu illeri yüzde 31 değer artışıyla Adana takip etti.

Kira fiyatları bu denli artmışken ortalama bir evde oturmak isteyenlerin cebinden çıkacak ücret asgari ücretin üstüne çıktı. Ortalama kira ücretine denk gelecek evler standartların çok altında yer alıyor. 

İstanbul’da vatandaşların yüzde 70’e yakını kiralık ev arıyor. Ancak bu oran arz – talep arasında büyük bir dengesizlik yaratıyor. Kiraların artması da vatandaşları şehre uzak bölgelere ya da çok eski konutlara itiyor. Konut sektöründeki bu gelişmeler nedeniyle anlaşılıyor ki vatandaşlar artık can güvenliğini değil daha ucuz kira vererek yaşama derdine düşüyor. 

Türkiye genelinde il bazında 1.000 TL altında kiralık konut bulunan şehir sayısı 16’ya düştü. Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Erzurum, Gümüşhane, Kastamonu, Kırşehir, Mardin, Nevşehir, Niğde, Siirt, Aksaray, Kırıkkale ve Iğdır dışında tüm şehirlerde kira bedelleri 1.000 TL’nin üzerine çıktı.

Yukarı