Kiracılar Dikkat! Yargıtay’dan IBAN Üzerinden Kira Ödemelerine İlişkin Önemli Uyarı!

kiracı tapusor

Milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiren son dakika uyarısı geldi. Kiracı ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların mercek altına alındığı bir dönemde, Yargıtay’ın IBAN üzerinden kira ödemelerine ilişkin aldığı karar kiracıları doğrudan ilgilendiriyor. Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkartmak için sık sık başvurduğu farklı yöntemler arasında IBAN üzerinden yapılan kira ödemeleri artık yeni bir gündem maddesi haline geldi.

Yargıtay’ın bu konudaki kararı ev sahiplerinin akıl almaz taktiklerine bir dur demeye yönelik. Banka üzerinden yapılan kira ödemelerinde yaşanan eksiklikler ev sahiplerince “eksik kira” olarak yorumlanıp kiracıların evden çıkarılmasını gerekçelendiriyordu. Ancak konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Cansen Erdoğan, Türk Borçlar Kanunu ve mevzuatlar çerçevesinde yapılan incelemelerde, eksik kira bedellerinin banka işlemleri kaynaklı olduğunun ortaya çıktığını belirtti. Mahkeme kararları da bu doğrultuda şekilleniyor.

Yargıtay, kira borcunun banka tarafından yapılan kesintilerden kaynaklanan eksikliklerin kiracıya ait olduğunu vurguladı. Bu kesintilerin ödenmemesi durumunun temerrüt olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Yargıtay, Yargıtay Genel Kurulu kararı doğrultusunda hakkaniyetin sağlanması gerektiğini belirtti. Bu çerçevede, kiracıların banka tarafından kesilen tutarları karşılamak zorunda olduğu vurgulandı. Ödenmeyen ya da göz ardı edilen bu tutarların, tahliye sebebi olarak görülebileceği üzerinde duruldu.

Kiracıların, IBAN üzerinden kira ödemelerini yaparken dikkatli olmaları ve banka tarafından yapılan kesintileri de takip etmeleri önem arz ediyor. Aksi takdirde, ödenmeyen veya eksik ödenen tutarlar tahliye sebebi olarak kullanılabileceğinden, kiracıların bu konuya dair bilinçli olmaları gerekiyor. Yargıtay’ın aldığı bu kararın kiracılar için önemli bir koruma sağladığı unutulmamalıdır.

Yukarı