İstanbul Konut Aidat Fiyatları Raporu (2022)

İstanbul’da konut aidatları önemli gider kalemlerinden biri haline geldi. Sosyal imkânları geniş, güvenlik önlemleri artırılmış sitelerde son 1 yılda konut aidat fiyatları ortalama %49 artarken, rutin apartman temizliği ve ortak elektrik gideri gibi masrafları karşılamak için toplanan site dışı apartmanlarda aidatlarda %41 artış yaşandı.

Emlak Bilgi Bankası Tapusor.com olarak Posta Gazetesi’ne özel olarak hazırladığımız ‘İstanbul Konut Aidat Fiyatları ve Endeksleri’ raporu kapsamında İstanbul’un 39 ilçesini mercek altına aldık. Yapılan AR-GE çalışmaları neticesinde aidat ödemelerini site içi ve site dışı olarak 2 farklı kategoriye ayırdık. Site içi aidat ödemelerinin en yükseği lüks semtlere ev sahipliği yapan Beşiktaş oldu. Her ay ortalama 1.295 TL aidat ödeyen Beşiktaş’ı, yüksek kuleler ve rezidanslarıyla Şişli takip etti. Aylık 1.254 TL aidat ödeyen Şişli’nin ardından 1.030 TL ile Beykoz ve 1.000 TL ile Adalar sıralamayı belirledi.

Site dışında kalan apartmanlar için incelememizi derinleştirdiğimizde, 442 TL ile Sarıyer birinci, 294 TL ile Beşiktaş ikinci, 290 TL ile Kadıköy üçüncü ve 287 TL ile Beykoz dördüncü sırada yer aldı.

%100’ün üzerinde artışlar var

2021 ve 2022 yılları karşılaştırmaları yapıldığında 1 yıllık süreç içerisinde konut aidat fiyatlarında İstanbul genelinde artış gösterdi. Site içi ve site dışı olmak üzere en yüksek aidat artışı yaşayan ilçe Beykoz oldu. Beykoz’da site içi aidatları %110 artarken, site dışında kalan konut aidatlarında %131 artış saptandı. Site içi aidatlarında Şişli %103, Beyoğlu %97 ve Üsküdar %93 artış yaşadı. Site dışında kalan ilçeler sıralamasında Bağcılar %86, Sarıyer %84, Bahçelievler %83, Avcılar %80 ve Beylikdüzü %70 artış yaşadı. Site dışındaki apartman dairelerinde aidat artışı – Sarıyer hariç – düşük aidat ücreti toplanan bölgelerde olduğu görünmektedir.

Faturalardaki Artış Aidata Yansıyor

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tapusor.com Genel Müdürü Şevki Çatladı; “Sosyal tesisi, güvenliği, peyzaj düzenlemeleri yapılmış bir sitede oturmak herkesin isteyebileceği bir şey olsa da bugün İstanbul’da birçok sitede ödenen aidatlar ciddi artışlar yaşadı. Özellikle faturalarda yaşanan artışlar merkezi ilçelerde geniş sosyal donatı alanlarındaki maliyetleri daha da artırdı. Açık veya kapalı yüzme havuzlar, süs havuzları, kapalı spor salonları, hamam ve saunalar gibi hizmetlerin maliyetleri yönetilemez boyuta gelince artış kaçınılmaz oluyor” dedi.

Yukarı