İnşaat sektörü için önemli karar!

İnşaat sektörünün en önemli sorunlarından birisi olan döviz kuruna bağlı olan maliyet artışlarına ilişkin emsal karar çıktı. Dövize bağlı maliyet artışları mücbir sebep olarak kabul edildi.

İnşaat sektöründe alınan ihalelerde sorun olan maliyet artışları yargıya taşındı. Döviz kurunda yaşanan yükselmeye bağlı olarak maliyet artışlarına ilişkin görülen davada ise Ankara İdare Mahkemesi emlak niteliğinde bir karara imza attı. 

Alınan karar ile; “Ankara idare mahkemesinden birçok davaya emsal nitelikte bir karar verilerek  “DÖVİZ KURLARINDAKİ ARTIŞ NEDENİYLE malın fiyatında meydana gelen yükselme “mücbir sebep” kabul edildi.” İşte söz konusu kararın detayları.. 

DÖVİZ KURUNA BAĞLI ARTIŞLAR İÇİN EMSAL KARAR

Yargıya taşınan bir davada; ihale sürecinin tamamlanmasının ardından döviz kuruna bağlı nedenlerden dolayı maliyetlerde yüzde 100’e varan artışlar yaşandığı vurgulandı. Firma ihaleden sonra oluşan yüksek maliyet artışları nedeniyle kurum ile sözleşme imzalamıyor.

Bu durum sonrası ise kurum teminatı gelir kaydedip hakkında yasaklama kararı alınca dava açılıyor. Açılan dava sonrası ise idare mahkemesi ise firmayı haklı buldu. Kararda ise teminatın iadesine ve yasaklılığın kaldırılmasına hükmedildi. 

İnşaat sektöründe özellikle döviz kuruna bağlı nedenlerden dolayı yaşanan maliyet artışlarına yönelik düzenleme uzun süre gündemde yer almıştı. Çevre Bakanlığı’da bu konuda adımlar atmıştı. Bu adımlara ek mahkeme kararı da gelmiş oldu. 

Yukarı