Gayrimenkul Sektörü Piyasa Analizi – 2022 Yılı 1. Çeyrek Raporu

Türkiye’nin en kapsamlı gayrimenkul bilgi bankasını yöneten Tapusor.com olarak 2022 yılı 1. çeyrek raporumuzu kamuoyuyla paylaşıyoruz. Döviz kurunun yukarıya doğru ivmelenmesiyle başlayan konut değerindeki artış ilk çeyrek geride kalırken yükselişine devam ediyor.

10 yılı aşkın süredir farklı meslek gruplarından alanında uzman multidisipliner kadrosu ile emlak sektörüne kapsamlı çözümler sunan Tapusor.com, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark ortamında AR-GE faaliyetlerini sürdürüyor ve sektörel literatüre katkıda bulunmaya devam ediyor.

DEĞER ARTIŞI SÜRÜYOR

Türkiye’nin 81 ilinde yapılan incelemeler neticesinde 2022 yılının ilk çeyreğinde konut piyasası canlılığını sürdürdü. Türkiye genelinde Ağrı, Bayburt, Şırnak ve Iğdır dışında kalan tüm illerde metrekare değerinde artışlar yaşandı. En yüksek değer artışı yaşayan iller Mardin, Diyarbakır, Niğde, Şanlıurfa, Afyonkarahisar ve Çankırı gibi ortalama metrekare birim fiyatı düşük olan şehirlerde yaşandı.

TÜRKİYE’NİN EN DEĞERLİ ŞEHRİ MUĞLA

Pandemiyle birlikte başlayan müstakil yaşam trendi özellikle yazlık bölgelerdeki emlak piyasasını bir hayli hareketlendirdi. Yaşanan bu etkili artış Bodrum, Fethiye, Marmaris, Datça, Dalaman gibi yaz turizm bölgelerine ev sahipliği yapan Muğla’yı direkt olarak etkiledi. Satılık konut metrekare değeri açısından son yıllarda İstanbul’la kıyasıya bir rekabet içerisinde bulunan Muğla, yaklaşık 11 bin 258 TL’ye ulaşan birim metrekare değeriyle 2022 yılı 1. Çeyreğinde Türkiye’nin en değerli şehri olmayı başardı. Muğla’nın arkasından 9 bin 896 TL ile megakent İstanbul ve 6 bin 984 TL ile Ege’nin incisi İzmir yer alıyor.

Türkiye’nin en değerli ilk 10 ilçesinde yaşanan satılık konut değer artışları incelendiğinde ilk çeyreğe göre önemli bir ivme kazandığını söyleyebiliriz. Listenin ilk sırasında %28 değer artışıyla Aydın, %26 değer artışıyla Muğla ve İstanbul, %24 değer artışıyla Balıkesir, %23 değer artışıyla İzmir ve %21 değer artışıyla Antalya yer alıyor. Başkent Ankara’da ortalama metrekare fiyatları 3 bin 856 TL olurken bir önceki dönemle birlikte karşılaştırıldığında %20 değer artışı yaşadığını tespit ediyoruz.

1 MİLYON TL’NİN ALTINDA EV BULMAK ÇOK ZOR

Raporla ilgili açıklamalarda bulunan Tapusor.com Genel Müdürü Şevki Çatladı, İstanbul’da ortalama metrekare fiyatlarıyla ilgili şu ifadeleri kullandı. “İstanbul ilçelerine baktığımızda 1 milyon TL’nin altında ev bulmak çok zor bir hale geldi. İlçe bazlı ortalama konut değerlerine baktığımızda 1 milyon TL’nin altında sadece 10 ilçe kaldı” dedi. Çatalca, Sultangazi, Arnavutköy, Esenyurt, Güngören ve Esenler dışında kalan tüm evlerin de 1 milyon TL ya da hemen altında olduğunu söyleyen Çatladı, sektörde fiyatların daha da artacağı düşüncesiyle yapılan panik alımlarının hâkim olduğunu belirtti.

İSTANBUL’DAKİ TÜM GAYRİMENKULLER TİPLERİ DEĞERLENDİ

Tapusor.com uzmanları tarafından yapılan incelemeler göstermektedir ki, satılık veya kiralık, konut ve işyeri dâhil İstanbul’daki tüm gayrimenkuller 1. Çeyrek karşılaştırması yapıldığında yaklaşık %30 değer artışı yaşadı. Yine aynı şekilde Muğla, kiralık konut kategorisi hariç tüm kategorilerde önemli değer artışı yaşayan illerin başında yer alıyor. Uzman ekibimiz yaz sezonunun açılmasıyla birlikte Muğla’daki kiralık konut fiyatlarının önemli bir ivme kazanacağını öngörüyor. İzmir’e baktığımızda satılık konut kategorisinde %23, satılık işyeri kategorisinde %21, kiralık işyeri kategorisinde %27 değer artışı yaşadı. Kiralık konut kategorisinde %13’lük bir artış görünse de tıpkı Muğla gibi İzmir’de de yaz aylarının gelmesiyle birlikte önemli değer artışları yaşanması bekleniyor. Ankara’daki değer artışları satılık konut kategorisinde %20 artsa da diğer illerle yarışması pek mümkün değil.

BİN TL ALTINDA KİRALIK DAİRE ÇOK ZOR

Türkiye genelinde il bazında yaptığımız analizler göstermektedir ki, kiralık konut değerlerinde de fiyat artışları yaşanmaktadır. Yüksek enflasyon ev sahiplerini fiyat güncelleme konusunda mecbur kılıyor. Yılın ilk çeyreğinde devam eden artışlar neticesinde Türkiye genelinde 1.000 TL altında kiralık konut bulunan şehir sayısı 16’ya düştü. Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Erzurum, Gümüşhane, Kastamonu, Kırşehir, Mardin, Nevşehir, Niğde, Siirt, Aksaray, Kırıkkale ve Iğdır dışında tüm şehirlerde kira bedelleri 1.000 TL’nin üzerine çıktı. İlk çeyrekte kiralık daire metrekare birim fiyatı 10 TL’den 14 TL’ye çıkan Konya %40 değer artışıyla ilk sırada yer alırken, İstanbul, Nevşehir ve Yalova %33 artışla ikinciliği paylaştı. Bu illeri %31 değer artışıyla Adana takip etti. İstanbul’da kiralık daire birim metrekare fiyatları 40 TL’ye ulaştı.

Kiralık konut metrekare değeri en yüksek illeri mercek altına aldığımızda 40 TL ile İstanbul, 39 TL ile Muğla, 26 TL ile Antalya ve İzmir geliyor. İstanbul’a yakınlığıyla dikkat çeken Yalova 20, Bursa ise 18 TL ile sıralanıyor. Gaziantep, Mersin, Sakarya ve Adana ilk 10 içerisinde yer alan diğer şehirler olarak sıralanıyor.

İŞYERİ KATEGORİSİ YÜKSELİYOR!

Satılık işyeri kategorisine baktığımızda da farklı bir tabloyla karşılaşmıyoruz. Metrekare birim fiyatları ön plana çıkan şehirler satılık konut değerleriyle ön plana çıkan şehirlerle paralellik gösteriyor. İstanbul 14.803 TL ile listenin ilk sırasında yer alırken Muğla 12 bin 755 TL ve Aydın 10 bin 902 TL ile üçüncü sırada bulunuyor.

İşyeri değer değişim oranlarına baktığımızda Trabzon %36 ile ilk sırada yer alıyor. Kiralık konutta zirvede bulunan Konya %36, Muğla %34, İstanbul %32 ve Edirne %30 değer artışı yaşadı.

Satılık işyeri değer artış oranlarına baktığımızda Trabzon ve Konya’nın ilk sıralarda yer aldığını görüyoruz. Bu şehirleri Muğla, İstanbul, Denizli ve Edirne takip ediyor. Kiralık işyerlerinde ise metrekare değeri en yüksek ilçelere baktığımızda birim değeri 52 TL ile zirvede bulunan İstanbul %27 değer artışı, birim değeri 51 TL olan Muğla %24 değer artışı, birim değeri 42 TL olan İzmir %27 değer artışı ve birim değeri 40 TL olan Aydın %43 değer artışı yaşadı.

Yukarı