Eylül Ayındaki Konut Satışları Yüzde 9,5 Oranında Azaldı.

Housing market price is increasing or rising

Türkiye geneline ait konut satış verilerinin eylül ayı raporu yayınlandı. Söz konusu rapora göre 2022 yılının Eylül dönemine bakıldığında yüzde 9,5 oranında gerileme görüldü. Aynı zamanda ipotekli konut alımlarında da düşüş olduğu belirtildi.

Eylül ayına ait yayınlanan verilerde satış oranlarının gerilediği belirtildi. Söz konusu gerileme, satış fiyatları üzerinde yüzde dört oranında artışa sebep olsa da kira fiyatlarına yüzde dört oranında düşüş yaşattı. Ayrıca verilerde en çok aranan il İstanbul olduğu belirlendi akabinde en çok araştırılan ilçe ise uzun zaman sonra Beylikdüzü oldu. Bu kentleri sırasıyla İzmir Buca ve Ankara Çankaya bölgeleri takip etti.

Açıklanan veriler ışığındaki bilgilere göre alıcı kesim daha çok fiyat/yatırım getirisine odaklanıyor. Ayrıca en çok kiralık konutlar talep ediliyor. Arazi veya arsa arayanların oranı ise daha düşük seviyede olarak biliniyor. Her ne kadar fiyat/yatırım getirisi öncelikli olsa da alıcılar kendi yaşam alanlarını oluşturmayı tercih ediyor. Yani hem yatırım yapıyor hem de yaşam alanını oluşturuyor.

Yapılan incelemeler sonucunda düşük faizli konut kredisi kampanyasının satışları arttıracağı düşünülüyor. Aynı zamanda kiraların yüksek olması nedeniyle faiz kampanyasına olan talebin artacağı ön görülüyor. Düşük faizli konut kredisi kampanyası sayesinde gayrimenkul sektöünün biraz daha hareketleneceği planlanıyor.

Yukarı