Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü İçin Dönüşüm Kararı!

Boğaziçi Üniversitesi’nin Sarıyer Rumelihisarı’nda bulunan Kuzey Kampüsü hakkında yıkım kararı çıktı. Bu alandaki riskli yapılar yıkılarak yeniden inşa edilecek. Konuya dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından imar planı değişikliği hazırlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Rumelihisarı Mahallesi’nde bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsünün yer aldığı alan için imar planı değişikliği teklifi hazırlanmıştı. Bu değişiklik teklifi İstanbul 3 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından onaylandı. Onaylanan imar planı itiraz süreci için askıya çıkarıldı.

İMAR PLANI DEĞİŞİYOR!

Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü imar planı değişikliği teklifi dosyasında bazı özel bilgiler de yer aldı. Buna göre mülkiyeti hazineye ait olan Boğaziçi Üniversitesi’nin arazisi üniversiteye tahsis edildi. Bu tahsis edilen arazinin 55 bin metrekaresi kampüs olarak kullanılıyor. Bu arazide 166 bin metrekare inşaat alanı bulunuyor. Kullanılan inşaat alanı ise 99.661 metrekare olarak kayıtlarda yer aldı. 66.442 metrekarelik şu anda kullanılabilir inşaat alanı bulunuyor.

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 2013 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde Kare Blok ve YADYOK – II binasını, Abdullah Kuran Kütüphanesi’ni, Turgut Noyan Binası’nı riskli yapı olarak belirlemişti.

ESKİ YAPILAR YIKILIP YENİDEN YAPILACAK

Belirlenen riskli yapıların haricinde Boğaziçi Üniversitesi’nde deprem performansı analizleri de hazırlandı. Buna göre Kuzey Kampüsü içerisinde riskli yapı olarak ilan edilen yapıların yapım yılları ve yapım teknikleri ile benzer yapıların yer aldığı tespit edildi. Bu yapıların sağlıklı bir şekilde yeniden yapılabilmeleri için dönüşüm planı da hazırlandı. Bu plan doğrultusunda eğitim ve öğretim faaliyetlerinin aksatmayacak şekilde ilgili birimler yeni yapılara taşınacaklar ve eski yapılar da yıkılıp yeniden yapılacaklar.

BİNA YÜKSEKLİĞİ 6 KAT OLARAK BELİRLENDİ

İmar planı değişikliğine göre Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü’nün yeniden yapımı için bina yüksekliği 6 kat olarak belirlendi. Fonksiyonlarda ve yapılaşma oranlarında ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Ayrıca İBB mülkiyetinde olan 976 ada 1 parselin bir kısmı İBB Emlak Müdürlüğü’nden alınan görüş uyarınca konut alanı fonksiyonuna geçirildi.

Yukarı