Bir Evin Değerini Belirleyen Faktörler Nelerdir? 

Rising house prices. Man is holding money in his hand and house.real estate or property investment

Bir evin değerini belirleyecek birçok faktör bulunur. Bu faktörlerin özellikle yatırım amaçlı alımlarda incelenmesi gerekir. Aynı zamanda yalnızca evin özellikleri değil, alıcıların bütçelerini doğru değerlendirmesi de son derecede önemlidir. 

Pazar araştırması yapmak ve tercih edilebilecek bölgeleri detaylıca araştırmak iyi bir başlangıçtır. Araştırma esnasında yalnızca kiralık değil, satılık evlerin de durumları değerlendirilmelidir. Doğru konutu alabilmek adına araştırmalar geniş çaplı ve detaylı bir şekilde yürütülmelidir. 

Evin Konumu Fiyatı Oldukça Etkiler 

Konutun bulunduğu semt ve bölge, fiyatı doğrudan etkileyen konulardan birisidir. Bu nedenle şehir merkezleri, daha işlek ve popüler olmasından kaynaklı daha pahalı olabilir. Hastane, okul, park gibi çeşitli ortak hizmet alanlarına yakın bir yerde yer alan yaşam alanları daha çok tercih edilir, dolayısıyla daha pahalı olabilir. Eve ait tüm çevresel veya özel özellikler, fiyatlandırılmasını doğrudan etkileyebilir.  

Bina Yaşı Önemli Faktördür 

Özellikle 1999 depremi öncesi yapılan binalar daha ucuz bir şekilde değerlendirilebilir. Deprem öncesi inşa edilen binaların güvenlik standartları, bugünkü koşulları karşılamayabilir. Aynı zamanda bu tip binaların yaşı da çok fazla olduğundan daha uygun fiyatlı bir şekilde satışa koyulabilir veya kiralanabilir. Deprem geçmişi olan konutlar, olası bir afette daha çok hasar alabilir hatta yıkılabilir.  

Konutun Metrekaresi ve Kullanışlılığı Önemlidir 

Metrekare bazından daha büyük olan evler daha yüksek fiyatlardan satışa sunulur çünkü daha çok alan sunarak işlevselliği daha fazladır. Yaşam alanının ölçüleri ve büyüklüğü, değer belirleme açısından son derece önemli bir konudur. Oda sayısı fazla olan konutlarda kiler, giyinme odası, ebeveyn banyosu gibi imkanlar bulunabilir bu nedenle fiyatları diğer konutlara göre daha fazla olabilir. 

Daire Ara Kattaysa Daha Değerli Olabilir 

Son zamanlarda ara kat dairelere olan isteklerin arttığı görülür çünkü bu daireler daha kolay ısınır, daha güzel manzaraları vardır ve daha az gürültü duyulur. Bu nedenle ara katta bulunan evlerin fiyatları daha farklıdır. Aynı zamanda ara kat dairelerinin balkon veya terasları daha büyük tasarlanabilir, balkon veya terasın daha büyük olması da evin değerini arttırabilir.  

Manzara Fiyat Üzerinde Etkilidir 

Evlerin penceresi açıldığında görülen manzara hem psikolojik hem de maddi açıdan oldukça önemlidir. Örneğin deniz, boğaz, dağ, orman gibi manzaralar konut sakinlerini mutlu ettiği gibi konutun değerini de arttırabilir. Dolayısıyla seçilen bölge veya semt, evin değerini doğrudan etkiler. 
 

Sosyal Aktiviteler Fiyat Belirleyebilir 

Konuta ait otopark, havuz gibi çeşitli hizmetler fiyat değerini yükseltebilir. Otomobil ihtiyacının daha fazla olduğu kentlerde, sahip olunan otopark ayrıcalığı fiyat üzerinde etkili olabilir. Aynı zamanda eve giriş çıkışların 7/24 güvenlik tarafından takip edilmesi, sağlık hizmetlerinin bulunması gibi ayrıcalıklar fiyat üzerinde rol oynayabilir. Çocuklu ailelerin ilgisini çekebilecek çeşitli aktiviteler ailelerin konutu satın almasını sağlarken değerinin de yükselmesini sağlayabilir.  

Yukarı